søndag 22. januar 2017

Sunday feeling


Jeg husker fra jeg var barn at søndagene alltid hadde en egen følelse. Det var litt mer forskjell på hverdag og helg den gangen.

Vi sov gjerne litt lenger, -i alle fall de av oss som ikke måtte i fjøset. Når fjøsstellet var over senket det seg liksom en ro over heimen. Mamma lagde middag, og som regel var det kjøtt av ett eller annet slag, og brun saus, poteter og grønnsaker. Eller lapskaus. Og så vidt jeg husker hadde vi gjerne dessert på søndagene.

Etter middag havnet gjerne pappa på sofaen, der han tok seg en høneblund. Oppvasken var det så ymse hvem som tok. For det meste var det nok mamma, men motvillig måtte vi stille opp, vi ungene også. Jeg har aldri vært glad i oppvask, men det gikk veldig mye lettere hvis én vasket opp og én tørket. Er veldig glad for at jeg har oppvaskmaskin i dag :) Det var alltid en god følelse når oppvasken var tatt og kjøkkenet var ryddet.

Litt ut på ettermiddagen var det tid for ettermiddagskaffen. Lyden av kaffekjelen som "summet" på ovnen er fortsatt en godlyd for meg. Derfor bruker jeg alltid kaffekjele når vi er nordover på ferie. Det hører liksom med. Og så den lukta da, som spredte seg i huset når kaffen var fylt på og den stod og trekte.
Noen ganger hadde mamma en kake på lur. Andre ganger kunne det være tynne brødskiver med nyrørt syltetøy på. Eller kanskje ble det hentet opp noen lefser fra fryseren, og hadde vi gomme i tillegg var det lykke på jord.
Kaffekjelen vår var nok ikke så blank som denne jeg fant på nettet... :)
Jeg husker forresten veldig godt hvordan jeg begynte å drikke kaffe. Mamma og jeg hadde vært i skogen og plukket tyttebær. Da vi kom tilbake rørte mamma tyttebærene med mye sukker og en del vaniljesukker. Hun lagde kaffe og skar opp skiver av nystekt brød. Husker vi satt ved kjøkkenbordet med hver vår kaffekopp og skiver med rørt tyttebærsyltetøy. Det smakte himmelsk! Fra da av har jeg vært glad i kaffe :)

Bilde lånt fra godt. no
Grunnen til at jeg skriver dette er at i dag har jeg gått med akkurat den samme søndagsfølelsen og det har brakt fram alle disse gode og koselige minnene. Det er rart hvor mange minner som er knyttet til lukter. Jeg har lagd kjøtt i brun saus til middag i dag, og da jeg kjente lukten av brun saus kombinert med at det er søndag ble jeg satt tilbake i tid. Må innrømme at tårene har presset på litt og at jeg har kjent på savnet etter mamma i dag. Det kommer når man minst venter det. Skulle gjerne hatt så mye mer tid med henne......

Jeg ser at det er de små tingene som sitter igjen som gode minner. Noen ganger lurer jeg på om jeg har klart å formidle sånne ting videre, til mine egne. Om de har sånne øyeblikk som om noen år vil være betydningsfulle for dem også.... Jeg håper det, og det finnes heldigvis fortsatt mulighet til å skape nye minner.

Jeg håper din søndag også er fin. At det er en dag da du slapper av og henter nye krefter. Hverdagen kan kreve ganske mye av noen og enhver av oss, og det er godt å ha en dag å koble av på innimellom. Jeg er i alle fall helt avhengig av det.

Bibbiklem 
1 kommentar:

  1. Takk! I dag har jeg bare slappet av og hentet krefter. Jeg ble til og med hjemme fra gudstjenesten i dag, fordi jeg trengte en timeout, - og har hatt en smule dårlig samvittighet for det. Men jeg vet at det var et klokt valg. Jeg trengte denne ene dagen hjemme. Det er noe som foregår utenfor hjemmet hver eneste dag, og jeg må bli flinkere til å sette av tid til meg selv og familien. Takk for at du minte meg om det. Ha en fin søndagskveld!

    SvarSlett