tirsdag 24. mars 2015

Alt jeg før tok for gitt


Det er veldig lett å ta ting for gitt. Alt det vante, det vi omgir oss med til daglig.
Jeg har tenkt litt på det disse dagene jeg har vært på Helgeland. Jeg har tråkket på gamle stier, oppsøkt plasser jeg lekte som barn, snust inn den fantastiske lukten av lyng, mose og myr, spist fersk torsk med lever og rogn. Jeg har gått tur langs fjæra, søkt ly for snøfokk bak store steiner, hørt bølgeskvulp og kjent lukten av saltvann blandet med tang og tare. Fuglesangen og fuglelivet, det skiftende været, flo og fjære, solen som speiler seg i havet tidlig på morgenen, snøbygene i det fjerne som lager dramatiske farger på himmelen, nordlyset. Og mye mye mer.

Dette var ting jeg aldri tenkte over da jeg bodde der. Nå kommer jeg tilbake som "turist" og ser landsdelen med helt nye øyne.

Det er virkelig VAKKERT på Helgeland og det gir meg ro i sjela å komme tilbake dit fra tid til annen. Og litt festlig å høre at jeg skapte hodebry for enkelte ute på Hestmannøy. "Hvem er det som driver og lusker rundt ved huset til han Aksel, tro?" Kanskje ikke så rart at jeg ikke ble gjenkjent, der jeg gikk rundt i pappas store Alaskaskjorte og ei topplue etter mamma som jeg fant i skuffen. Og kameraet med stor zoom. Hehehe, jeg så sikkert rimelig snål ut :-)

Vil du se litt av hva jeg har sett disse dagene?


Tussberget, hvor vi drev og klatret som barn. Husker dere det, Unn-Helen og Siv? Var det virkelig så bratt og høyt? Det virket ikke så skremmende den gangen :-)


Skøyteisen vår. Her hadde vi skøyteløp med skøyter av ymse slag.


Skaret, midt mellom fjellene.


Sjø og fjellFuglene som lusket rundt i hagen. Jeg telte fire orrhaner og seks orrhøner.Solformørkelsen, fotografert gjennom mange lag med gamle negativer fra pappas skuff :-)

Og til slutt et skikkelig herremåltid:


Koselig var det også å treffe venner, kjente og slektninger:
Erna og Torbjørn, -hytta deres er helt nydelig! Jeg kommer innom på kaffe neste gang!
Inger og Hans, -takk for en fantastisk fin kveld, god mat og god prat, og ikke minst åndelig fellesskap.
Willy, - det var utrolig trivelig å få cruise mellom øyene fra styrhuset på ferga. Sånt varmer en utflytta øyværing :) Takk for kaffe og trivelig prat!
Kirsten, -jeg ble så glad da jeg traff deg på ferga og fikk en varm og god klem. Vi ses altfor sjeldent!
Og alle dere andre: Takk takk!

Nå har jeg kommet hjem til Sarpsborg igjen og det var deilig å komme hjem til mitt eget. Lukten fra MIN skog og lyden av MINE fugler. Jeg tar det nemlig ikke for gitt. Jeg registrerer det hver dag, selv om jeg bor midt oppi det. Livet er altfor kort til at vi kan overse skjønnheten vi har rundt oss, alt det vakre Gud har skapt og som vi får fryde oss over.

Jeg er full av takknemlighet!

3 kommentarer:

 1. Fantastisk....
  Syns jeg kjenner lukten og luften av norsk storslått natur... og smaken av fersk; virkelig fersk torsk.
  -Lisbeth-

  SvarSlett
 2. Det er en flott reise og nydelige bilder du deler med oss, og så merker vi kjærligheten du har til hjemstedet ditt på Helgelandskysten. :-) Samtidig har du lært å bli glad i ditt nye hjemsted i Østfold! En tilpasningsdyktig dame! :-)

  Ha en velsigna god palmehelg!

  SvarSlett