torsdag 17. april 2014

Hva skjedde på skjærtorsdag?

I påsken i fjor gikk jeg gjennom dag for dag hva som egentlig skjedde i påsken, -hva det er vi feirer i denne høytiden. En kort gjennomgang av påskens innhold. Jeg vil gjøre det samme i år, og poste noen av bloggpostene fra i fjor på nytt, bare litt redigert.

I dag er det skjærtorsdag.

Det var dagen da Jesus holdt påskemåltid med disiplene sine.
Han sendte Peter og Johannes avgårde for å gjøre istand måltidet, og på kvelden samlet Jesus og disiplene seg for å spise sammen. Jesus sa han han hadde lengtet etter å holde dette måltidet med dem. Han visste at det var det siste måltidet de skulle ha sammen her på jorden, og han visste også at han skulle innstifte et måltid som for alltid skulle binde hans folk sammen og gi dem styrke, og minne dem om ham.
Først vasket han føttene deres og viste dem at Han som var deres Mester, var villig til å ta på seg en tjeners oppgave. Deretter holdt de måltid sammen, og nattverden ble innstiftet den kvelden. Jesus avslører også at en av dem skal forråde ham, og at han vet hvem det er.

Skjærtorsdag betyr "renselsestorsdag". Navnet henviser nok både til det at Jesus vasket deres føtter og det at nattverden er et renselsesmåltid, der vi får ta imot nåde og tilgivelse.


Bildet hentet fra Bing.com

I dag feires nattverden i menigheter og hjem over hele verden. Det er ikke noe mystisk eller merkelig over det. Det er et minnemåltid, der vi minnes Jesus. Det er også en fin anledning til å gå litt i seg selv, ransake hjertet sitt og be om tilgivelse for ting som ikke måtte være rett i livet vårt.

Vi kan også lese at to dager tidligere kom det en kvinne til Jesus. Hun hadde med seg en alabastkrukke med ekte og meget kostbar nardussalve, som hun ville salve Jesu hode med. 

Jeg blir alltid så beveget når jeg leser om denne kvinnen, Maria. Hun viste sin kjærlighet til Jesus ved å øse utover ham denne kostbare salven. Andre ble ergelige på henne for at hun sløste med salven på den måten, men Jesus stanset dem og sa at hun salvet ham til hans begravelse. Han sa også at "overalt i verden hvor evangeliet blir forkynt, skal også det hun gjorde, fortelles til minne om henne." Gjett om det har slått til? :)

Det er ofte sånn at andre blir irriterte eller provoserte når noen viser sin ekte og hengivne kjærlighet til Jesus. Når man lar sin kjærlighet og begeistring synes, når tilbedelsen blir inderlig og intim og offentlig. 
La oss ikke ergre oss over andres kjærlighetsuttrykk overfor Jesus, det har vi nemlig ingen ting med å gjøre. 

Når du leser påskeevangeliet er det alltid lurt å lese historien fra alle de fire evangeliene i bibelen.
Da får du med alle detaljene, alt etter hvordan hver enkelt av disiplene gjenfortalte det. Og jeg anbefaler deg virkelig å ta tid til å lese det. Her hos meg blir det bare en kortversjon. Veldig kort versjon.

Det er en historie som har forvandlet millioner av menneskers liv over hele jorden i over 2000 år.

3 kommentarer:

 1. Synes det er fint at du skriver om det som skjedde hver dag.
  Eg håper det er greit at eg linket til deg i mitt inlegg i dag,
  synes du har en så fin blogg og skriver så mye fint !
  En riktig god påske til deg og dine ;)
  KIem

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig, Åshild :) Link ivei :-) Og god påske til deg også!

   Slett
 2. Flott :)
  Ha en fortsatt velsignet god påske :)

  SvarSlett