tirsdag 12. mars 2013

MÅ man ha sex?Jeg leste bloggen til en ung, kristen jente her om dagen, der hun skrev at hun og kjæresten ønsket å vente med sex til de var gift. Innlegget ble etterfulgt av en haug med hatkommentarer og drittslenging.

Jeg fikk helt vondt inni meg. Vi skal ikke mer enn én generasjon tilbake for å finne at dette faktisk var en veldig edel innstilling. Jenter med den innstillingen ble respektert og sett opp til.

Hva har egentlig skjedd i mellomtiden?

I dag blir ungdommer som vil vente med sex sett på som noen raringer. De blir latterliggjort og hånet. Selv biskop Nordhaug sier at "alle har jo sex før de gifter seg".

Men alle har faktisk ikke sex før de gifter seg. Jeg er veldig klar over at det glipper for mange, selv om de i utgangspunktet har edle motiver og virkelig ønsker å vente. Men det finnes dem som fortsatt mener at sex er en så intim og viktig bit av livet at de ikke vil gi den til andre enn den de skal dele livet med.

Skal de da hånes for det?

Jeg ønsker å rope et høyt hurra for alle dere unge som har et ønske om renhet på dette området. Det er ikke lett i det samfunnet vi har i dag. Dere bombarderes med inntrykk og presses på alle kanter. Jeg synes dere er tøffe, og når dere tør å snakke om det, blir dere et forbilde for dem som ikke ønsker å la seg presse til noe de ikke vil.

Og så vil jeg på ingen måte fordømme dere som ikke har ventet. Det finnes nesten ingen som oppmuntrer til avhold før ekteskapet lenger. Dere har nærmest ingen rollemodeller, og det som før var unormalt blir i dag presentert som normalt. Jeg forstår dere veldig godt.

Jeg synes det er fryktelig trist at den unge jenta skulle bli møtt med hat når hun ønsker å følge hjertet sitt. Det er nesten så det har blitt en borgerplikt å ha sex når man er ung, og man skal ha mot for å si nei hvis man ønsker å vente.

Bibbi

Lignende innlegg kristne og sex 6 kommentarer:

 1. Hei tante! :) Vi skal ikke mer enn 100 år tilbake i tid før kvinner ikke hadde stemmerett (uten sammenligning forøvrig). Tidene forandres, og det som var før, MÅ ikke være det som er riktig. Jeg ser ikke på mennesker som vil vente med å ha sex som raringer. Det er fullt og helt deres eget valg, akkurat som det var mitt valg og ikke vente. Du sier du respekterer også oss som ikke ville vente, men samtidig får jeg litt en følelse av ”stakkar, du viste ikke bedre...” ”Du hadde ingen gode rollemodeller”. Du får det litt som å høres ut som det ikke var mitt valg, men noe som omverdenen har presset meg til, og det provoserer meg. Jeg har aldri angret på at jeg hadde sex før ekteskapet, og jeg føler meg ikke mindre edel, eller ren av den grunn. Blir et liv mindre rent og edelt av å ha opplevd noe? Jeg vil nesten si det motsatte. At et menneske med opplevelser og erfaringer i større grad er interessant. Nå mener jeg ikke å snakke nedsettende om de som vil vente. Det må de selfølgelig få lov til. Og ja, sex er noe viktig å intimt mellom to mennesker. Det at man har hatt viktig og intim sex med noen før, betyr ikke at det kan være like viktig og intimt med en annen senere. Alle forhold er forskjellige. Jeg er ikke gift, enda, men jeg kan ikke forstå at mitt forhold skulle vært bedre om vi hadde ventet. Jeg har to nydelige barn med en mann som jeg elsker og respekterer meg for den jeg er.

  Antikviteter kan ha masse mer verdi en noe som er helt nytt. Å gi av seg selv skal ikke bli sett på som noe negativt. Et menneske kan ikke brukes opp... Nå skal det sies at det er forskjell på å ha sex med noen du elsker, og f.eks et one night stand. Men så lenge du har sex med noen som har samme ”intensjoner” som deg selv, ser jeg ikke problemet.

  Tilslutt vil jeg bare si at jeg håper ikke jeg gikk for langt med dette innlegget. Jeg er enig i masse av det du skriver, men akkurat dette provoserte litt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Stine.
   Neida, du gikk slett ikke for langt. Tror bare du misforstår meg litt. Det er gjerne i kristne sammenhenger det er snakk om sånne ting, og mange ungdommer i kristne miljøer har et ønske om å vente, fordi de ønsker å følge bibelen.For dem er det mye lettere å gjøre det hvis de har forbilder som står for det de ønsker å leve etter. Og derfor sier jeg at jeg aldri ville fordømme dem hvis de hadde prøvd men ikke fått det til. Det er så lett at man fordømmer seg selv hvis man svikter sine egne moralske normer.
   Mitt innlegg i dag er ikke til de som har sex fordi det er det de ønsker.(Og da er du heldig, som ikke har vært nødt til å håndere press, men har fulgt din egen frie vilje). Det er mer tenkt til de som blir kritisert fordi de IKKE vil. Og til de som føler et press til å ha det, selv om de egentlig ikke ønsker det enda.

   Jeg er glad for at du skrev denne kommentaren, Stine. Det gjør meg oppmerksom på at jeg kanskje bruker en sjargong i offentlig sammenheng som kanskje er mest egnet innenfor menighetslokalet.

   Intensjonen min var ikke å "ta" alle som har sex uten å være gift. Det ville vært en rimelig stor oppgave :)

   Forøvrig, som et lite PS til deg: Du er utrolig flink til å uttrykke deg skriftlig. Synes du skal ta opp blogginga igjen :)
   Klem

   Slett
 2. Ja, nesten som om de mener at det å vente er detsamme som å takke nei til mat för en har vokst opp og at noen mennesker er så rare at de ikke förstår konsekvensene av det. Bra skrivet.
  Bodil V

  SvarSlett
  Svar
  1. Texten jeg har skrivit er avsedd som kommentar til Bibbis text. Takk, / Bodil V

   Slett
 3. Takk for et godt innlegg, Birgit! Det du skriver er veldig aktuelt, og siden jeg selv har vært en ung mann en gang vet jeg veldig godt hva det betyr at det fortsatt finnes miljøer som støtter opp under dette etterhvert "antikvariske" synet om at det er best for et parforhold å gi seksuallivet en trygg og forpliktende ramme. Dette henger selvfølgelig sammen med den grunnleggende verdien det er å leve sammen i "gode og onde dager" uten utroskap og sidesprang.

  Jeg er i alle fall glad for at jeg vokste opp i et miljø hvor det var litt fokus på holdninger og disiplin på dette området. Uten dette hadde sannsynligvis jeg også benyttet meg av de uforpliktende "mulighetene" som måtte komme i ungdommen og som mange voksne gifte menn i dag er lite stolte av.

  SvarSlett
 4. Kanskje jeg tar deg på ordet ;) Bare så vanskelig å finne tid og ro mellom amming og bleieskift... Vi får se! :)

  SvarSlett