torsdag 12. desember 2013

Miljøskadd av volt og watt

Lyspærer, lyspærer, lyspærer....Vet du at de finnes i uendelige mange varianter, voltstyrker og wattstyrker. Nei, det visste du sikkert ikke, for du er kanskje en av dem som bare skrur ut pæra, går i butikken og sier: "Jeg skal ha en sånn" :-)  Da er du i selskap med maaaaaange andre....hehe.

Det er helt greit, det, -sånn ellers i året. MEN IKKE TIL JUL!!!

Hver november og desember besvarer jeg det spørsmålet et unevnelig antall ganger. Og jeg begynner å bli miljøskadd. Går litt på automaten. Såpass mye, faktisk, at svaret renner automatisk ut av kjeften på meg uansett hvilken sammenheng jeg er i og om jeg overhodet har noe med det å gjøre eller ikke.

 Sto i kø på Coop i går, og mitt øre oppfanget et spørsmål langt der framme ved kassa fra en trivelig eldre mann: "Har dere sånne lyspærer til 7-arma lysestaker?" Jenta i kassa så ut som et spørsmålstegn. "Tja, neeeei, jeg vet ikke, hvordan er de da..?" "Til 7-arma lysestaker, vel!" Uten å tenke meg om ropte jeg opp til kassa: "Han spør om du har 34 volt/ 3watts lyspærer. De sitter i sånne adventsstaker som ikke har trafo på enden av ledningen. Og jeg kan nesten garantere at du ikke har dem!"

Jenta sa seg straks enig i at de ikke hadde dem i butikken (da slapp hun å gjøre mer med det). Og selvfølgelig rant det da ut av meg at "du får dem på lampebutikken på Stopp".

Folk i køen begynte å le, men tror du ikke at det var en kjaka der som ble sur på meg. Han påstod at jeg prøvde å stjele kunder fra butikken jeg var i.....Vel, han kunne jo ikke vite at han hadde med en miljøskadd "lyspærearbeider" å gjøre, som har et uendelig antall volt og watt lagret i harddisken sin.

Kjære bloggleser, hva kan du lære av dette?
For det første: når du kjøper ny julebelysning av ett eller annet slag, kjøp et lass med ekstrapærer i samme slengen. Det er nemlig ikke sikkert de finnes i handelen neste år.
For det andre: Ikke bare ta med en julepære som det ikke står noe som helst på til butikken og si at du skal ha en sånn.... Vi strekker oss langt, men vi kan ikke trylle. Du må lese på esken hva det står om volt og watt, DA kan vi kanskje hjelpe deg.
For det tredje, ikke bli overrasket hvis du ser hvite strender og palmer i blikket mitt når du spør meg om lyspærer to dager før jul. Det er bare min måte å avreagere på :-)

Og hvis du hører noen som snakker om volt og watt i kassakøen, ja, da vet du hvem det er. Da er jeg ute etter å kapre kunder fra andre butikker :-)

Ha en fortsatt LYS og trivelig adventstid.

2 kommentarer:

 1. Lyspærer ja...., jeg er nok også en av dem som har stått og klødd meg i hodet over de nye sparepærene som blir for store under den smekre lampeskjermen madammen lagde selv for 20 år siden..., eller hva med alle de nye soklene til lavspent spotlights. Jeg blir noen ganger helt sprø. Men spenning og watt har jeg greie på, heia ohms lov: U=RxI :-)

  SvarSlett
 2. Hehe, ja da er du egentlig en av de heldige
  som faktisk klarer å få tak i riktige lyspærer til
  alle de forskjellige dupedittene med lys vi
  omgir oss med i jula.
  Ha ei fortsatt lysende flott adventstid :)

  SvarSlett