lørdag 7. september 2013

Bortskjemte drittunger

På nytt fikk jeg ett av disse klare øyeblikkene som får meg til å innse at vi lever i en skrullete verden.
Ja, jeg vet at det skjer farlige ting i den store verden akkurat nå, men det er ikke det jeg tenker på. Jeg hang meg derimot opp i en reklame som kom i posten i dag, som handler om fine juleserviser. Med disse servisene kommer jeg til å få en uforglemmelig jul sammen med slekt og venner. Med andre ord er julens "uforglemmelighet" knyttet til at jeg kjøper et servise.

Foto: Microsoft

Jeg vet ikke om det har med alderen å gjøre, men jeg har så til de grader nådd et metningspunkt på flere områder. Jeg er mett på at jeg hele tiden skal få servert kunstige behov midt i fleisen. Jeg er VELDIG mett på at lykke knyttes opp imot hvor fine ting vi har. Det er garantert en grunn til at unge mennesker sitter med kredittgjeld de ikke kan betjene, og at de ikke føler seg bra nok hvis de ikke kan vise til både det ene og det andre.
NÅR ble dette en så viktig bit i vårt samfunn? Jo, det skal jeg si deg. Det skjedde da hver enkelt av oss fikk en god del mer å rutte med enn vi trenger til livets opphold. Og jeg mener selvfølgelig ikke bokstavlig at vi ikke skal unne oss fine ting. Håper du skjønner det! Men det blir helt feil når "en uforglemmelig jul" må inneholde nytt juleservise, eller at gavene må være så og så eksklusive, eller at alle klærne våre må være siste mote fra Paris, eller hvor det kommer fra. Det blir så FEIL!

Foto: Microsoft
Andre steder i verden lider folk under fattigdom og krig. Kristne og andre blir forfulgt for sin tro eller sitt politiske standpunkt. Her hos oss "lider" vi hvis den nye bilen vår har fått en ripe eller hvis vi blir nødt til å bruke den samme kjolen i to brylluper etter hverandre.

Egentlig er vi en gjeng med bortskjemte drittunger, -og jeg tar meg selv med i den beskrivelsen. Men så får jeg noen sånne klare øyeblikk, da jeg ser hvor sykt det hele er.
Jeg håper de øyeblikkene kommer oftere nå som jeg etterhvert så smått begynner å bli voksen. Og jeg håper denne metthetsfølelsen er svært smittsom, og at den kan ramme oss både som enkeltmennesker og nasjon.

1 kommentar:

 1. Ja vi blir "pålagt" mange behov vi egentlig ikke har.
  Selv har jeg stort sett sluttet å handle nytt.
  Men bruker både tid og noe penger på bruktkjøp,
  må nok innrømme det. Men må ikke ha det til enhver pris.
  Får jeg det ikke til en pris jeg kan godta kan det være.
  Ang kredittgjeld så viser vel statetikk at det
  er kvinner på vår alder som har mest av det.
  Men da de som har mer enn nok penger, men ikke bryr seg om å betale.
  Syns det er tragisk når ungdommer kommer i en slik situasjon.
  Kanskje fordi vi ikke har lært de nok om økonomi.
  Kos deg og nyt dagene :)

  SvarSlett